De beste variant van jezelf

Ken je dat? Dat je in werk of privé dingen doet die eigenlijk helemaal niet bij je passen? Ik ben er met regelmaat tegenaan gelopen en zie het ook regelmatig in mijn praktijk. Mensen die al jaren werk doen dat niet helemaal of helemaal niet meer bij hen past. Te lang blijven zitten of ergens helemaal aan het begin een verkeerde studiekeuze gemaakt. Ingegeven door wat wel leuk was op de middelbare school, wat anderen gingen doen of wat gestimuleerd werd door ouders. Daarna rol je van het een in het ander. En dan, op een zeker moment, kijk je om je heen en denk je:

 ‘Is dit wel waar ik moet zijn?’

Recent had ik een cliënt, een jonge vrouw nog, die zich geruime tijd had proberen te voegen naar een beeld van wat ze niet was. Min of meer gestuurd door opvattingen die ze had meegekregen vanuit het ouderlijk huis. Ze wurmde zich in haar werk in een positie waarbij ze zichzelf in feite geweld aandeed. In de sessies kwam ze tot de conclusie dat ze al de leukste variant was van zichzelf en dat ze kon stoppen met iemand te worden die ze niet was. Wanneer mensen dit soort inzichten krijgen, word ik altijd een beetje stil.

De beste variant van jezelf, een omschrijving anno nu met een eeuwenoude lading. Wat een wijsheid spreekt ze daarmee uit! Het klinkt zo eenvoudig, maar hoe lastig is dat?! Om volledig jezelf te zijn en dat te volgen in alles, ook in werk. Dat vraagt moed en het gevecht aangaan met de draken in onszelf. Met de beperkende overtuigingen dat niemand op ons zit te wachten of dat we datgene wat we ten diepste willen niet zouden kunnen. En variaties op het thema. Het start met de bewustwording dat we ons in die te krappe jas hebben gewurmd. Dat er andere jassen zijn en dat we degene die we aangetrokken hebben uit kunnen doen. Wat een bevrijding.

En dan op zoek te gaan naar de optie die ons past als een oude jas.

Dat vereist onderzoek naar je talent, kwaliteiten, naar je drijfveren. Antwoord zoeken op de vraag waar word ik nou ècht blij van? Ook als dat ons brengt naar plekken die eigenlijk ver af liggen van datgene wat we doen. Riekje Boswijk – Hummel, auteur en therapeut, heeft eens gezegd dat ze geluk een groot woord vindt en dat het volgens haar in het leven meer gaat over vrede vinden in jezelf. Ik denk dat ze gelijk heeft. Aanvaarden hoe je bent met alles erop en eraan en daar rust in vinden. Zijn wie je bent, de beste variant van jezelf. En dan ervaar je misschien onderweg af en toe, momenten van geluk. Ook in werk.

Ook op zoek naar werk dat ècht bij je past? Je bent van harte welkom voor een oriënterend gesprek.

De beste variant van jezelf
Getagd op:                            

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *