The Matrix

Het blijft fantastisch om te zien, als cliënten opeens het licht zien. De richting hebben gevonden die ze zochten. Vanmorgen had ik een cliënt die na de vorige keer opeens in een stroomversnelling is gekomen. Een paar weken geleden kwam ze bij me en zat ze op een dood spoor. De opdrachten die ze moest maken, waren niet echt gelukt. Ze vond het erg moeilijk. Er blokkeerde iets. Ik besloot The  Matrix te gaan doen. The Matrix roept bij velen associaties op met de film, maar is echt andere koek. Voor de liefhebbers, het is een model ontwikkeld door Kevin Polk ea.

Je zet op een rijtje van welke gedachten en gevoelens je last hebt. Meestal zijn dat dingen als ‘ik ben niet goed genoeg’, ‘niemand zit op mij te wachten’, ‘ik ga daar niet genoeg geld mee verdienen’, maar ook verdriet, angst, twijfels etc. Kevin Polk noemt het de Yucky Stuff. Dat zegt genoeg! Die negatieve gedachten en gevoelens willen we liever niet voelen of ervaren, dus vermijden we dat maar al te graag. Door ons te verliezen in Netflix, iets te veel te eten, drinken, overmatig te sporten, uitstellen enzovoorts. We blijken meesters te zijn in vermijden. En geef ons eens ongelijk. Op de korte termijn lost het vaak best wat op, maar op de lange termijn meestal niet. We kunnen hier helemaal in vastdraaien en eindeloos dezelfde rondjes lopen.

Gelukkig is er hoop

Door te kijken naar wie of wat belangrijk is in je leven. Waar word je blij van? Waar doe je het voor? Wat zijn je waarden? Vrienden, familie, je relatie, ontwikkeling, gezondheid, vrijwilligerswerk, sport of muziek? Als mensen daarover praten komt er een hele andere energie, het gaat stromen. De volgende vraag is welke stappen je kan nemen om die waarden meer in je leven te krijgen. Hoe kun je zorgen dat je beter voor je gezondheid gaat zorgen, niet omdat het moet maar omdat je dat belangrijk vindt? Hoe kan je meer tijd en aandacht besteden aan je vrienden of familie? Welke opleiding wil je gaan volgen? Als je die twee kanten van jezelf naast elkaar ziet, is het vaak klip en klaar welke kant je op wil. Niet dat dat per definitie gemakkelijk is. Wat onze interne draken houden niet op met commentaar leveren. Want …..’zou je dat nou wel doen, je hebt toch een goede baan? En ben je niet te oud om die omslag te maken? Wat zullen andere mensen daar niet van denken? Is er überhaupt wel geld in te verdienen?’ Het slechte nieuws is dat die draken niet zullen verdwijnen. Het goede nieuws is dat je kan leren om er niet naar te luisteren en om vervolgens het leven te leiden dat je wil.

Mijn cliënt was na de vorige sessie zo overtuigd geraakt van het feit dat ze niet langer naar haar draken wilde luisteren. Ze was een paar dagen daarna gaan wandelen in de stad en er borrelden allemaal ideeën bij haar naar boven. Op een terrasje had ze de ideeën in haar mobiele telefoon geschreven en ze had een kopje koffie besteld. Plotseling stopte er een auto voor het terras en het raam ging open. De man achter het stuur lachte en zei: ‘Dat is zeker een hèèl lekker kopje koffie?’ en reed vervolgens weer door. Blijkbaar was het zo zichtbaar dat ze straalde. Wat een prachtig verhaal. Ze is zich aan het oriënteren op een opleiding en is vastbesloten een andere richting in te slaan. Iedere keer dat er twijfels zijn haalt ze de matrix voor ogen en weet ze weer welke richting ze op wil. Mijn dag is goed!

Ben je benieuwd naar The Matrix? Je bent van harte welkom.

The Matrix

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *