Staying Alive

Wie mijn blogs leest weet dat ik een muziekliefhebber ben. Ik luister graag naar muziek en vind het leuk om te zingen. Sinds kort zit ik in een groot koor en omdat de Corona regels versoepeld zijn mogen we weer zingen (uiteraard nog wel op 1,5 meter afstand). Deze week zongen we voor het eerst weer met het hele koor en namen we een aantal nummers door. Een paar klassiekers als Higher and Higher, Freedom en Stayin Alive. Heerlijk! Thuis ging het instuderen best goed, maar toen ik opeens alle andere stemgroepen erbij hoorde raakte ik spreekwoordelijk snel van de wijs. Ik was niet de enige gelukkig. Ook ik heb zo mijn interne draakjes die dan zeggen dat ik vals zing, dat ik beter had moeten oefenen, dat een ander het beter doet etc. Opeens moest ik denken aan begrippen uit de Positieve Psychologie

The Fixed Mindset en the Growth Mindset.

De Fixed Mindset denkt in de lijn van ‘wanneer ik faal ben ik niet goed’, ‘ik ben er goed in of niet’, ‘als het niet lukt dan geef ik op’. Voor mij in zekere zin wel herkenbaar en ik denk velen met mij. Als je in die fabeltjesfuik verdwaald bent, om maar even met Lubach te spreken, dan kan dat zomaar opleveren dat je stopt met iets dat je eigenlijk heel leuk vindt om te doen. Gelukkig is er een andere kant van de medaille, de Growth Mindset. Die richt zich meer op proberen, mislukken, opstaan en weer doorgaan. De overtuiging dat je dingen kan leren en als het niet meteen lukt je het gewoon nog een keer probeert. Het verschil is allèèn maar een andere mindset. Wat maakt het uit als je vals zingt? Ik merk dat iets nieuws doen van alles in beweging zet. Je brein wordt weer even opgeschud. Je moet melodieën onthouden, lastige overgangen instuderen, teksten uit het hoofd leren en veel ook! Als dat allemaal samen komt, kan je dat zomaar overspoelen.

Dingen doen die je (nog) niet kan,

Zowel privé als in werk kom je dat tegen. Dingen die anderen al wel kunnen omdat ze ergens al langer werken, jonger of juist ouder zijn. Hoe snel zijn er dan gedachten als : ‘Dat is niet voor mij’, ‘Dat kan ik niet’, ‘Dat ga ik nooit kunnen’. Als je je dat bewust bent kan je ook een andere pet opzetten. Het nieuwe aangaan. Dat gaat met vallen en opstaan, proberen, falen en dan onderweg toch eerste successen behalen. Hoe leuk is het om te merken als iets je na een tijdje wèl lukt! Je kunt kiezen voor de rechte bekende weg of een onbekend pad inslaan, met misschien wat hindernissen die je uiteindelijk wel brengt waar je wil zijn. Deze week word ik wakker met een wijsje in mijn hoofd. Stayin Alive! Als je vaker gebruik maakt van de Growth Mindset, dan is dàt wat ik je kan verzekeren.

Wil je ook eens onderzoeken hoe jij meer je Growth Mindset kan inzetten of wat je daarbij tegenhoudt? Je bent van harte welkom!

Staying Alive

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *